vinterdäck

DAGS ATT BYTA TILL VINTERDÄCK?

DET HÄR BEHÖVER DU VETA!

Sedan den 1 oktober 2021 är det nu tillåtet att byta ut sommardäcken mot vinterdäck. Om det är dags för just dig beror på väglaget och vädret där du bor. I den här artikeln redet vi ut vad som faktiskt gäller, vilka typ av däck du bör välja och hur du bäst ser efter dom.

AV CAROLINE HJORTH ELFVING

När ska jag byta däck?

I Sverige har vi krav på vinterdäck vid vinterväglag från den 1 december till den 31 mars, men du har tillåtelse att använda dubbdäck redan från den 1 oktober till den 15 april. Resterande delen av året är det förbjudet att använda dubbdäck om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Vad räknas som vinterväglag?

Eftersom Sverige är ett avlångt land kan vädret och väglaget skilja sig drastiskt åt beroende på vart du befinner dig. I fråga om däckbyte utgår vi därför från om det är vinterväglag eller inte. Till vinterväglag räknas snö, is, snömodd och frost och det räcker faktiskt med att det endast finns på vissa delar av vägbanan för att det ska vara dags för byte.

Vilka däck ska jag välja?

Vid val av vinterdäck kan du välja mellan friktionsdäck och dubbdäck. Vilket alternativ du ska välja beror på hur och vart du brukar bilen. Friktionsdäck får bra fäste direkt på vägbanan och passar bäst för regn, slask och snö och är därmed ett bra val om du bor i södra eller mellersta delen av Sverige. Dubbdäck å andra sidan ger bra fäste på is och hårt packad snö och är därmed ett bra val om du bor i norra eller mellersta delen av Sverige.

Hur tar jag bäst hand om mina däck?

Gummi är en färskvara som torkar, hårdnar och spricker över tid och därför kommer du förr eller senare behöva byta ut dina däck. Men det finns några saker du kan göra för att förlänga deras livslängd.

  • Kontrollera lufttryck

Lufttrycket sjunker inte bara med tiden utan även när det blir kallare. Är lufttrycket för lågt blir greppet sämre, bromssträckan längre och däcken slits snabbare. Ta därför för vana att kontrollera trycket ett par gånger per säsong.

  • Kontrollera mönsterdjup

För att ge ett bra och säkert grepp samt minimera risken för vattenplaning bör dina däck enligt lag ha ett mönsterdjup på minst 3mm. Kontrollera mönsterdjupet ett par gånger per säsong.

  • Löpande däckvård

Om däcken har sprickor eller skador är det dags att byta ut dom. Se därför till att sköta om dem kontinuerligt för att förlänga livslängden. Använd MrCAPs skonsamma bilschampo Wash&Gloss för att tvätta bort vägsalt, grus och annat som kan påverka dina däck och smörj därefter in dom med ExteriorDressing för att förhindra torrsprickor.

Glöm inte bort dina fälgar

Visst ser det tråkigt ut med rena fina däck och skitiga fälgar? Och inte nog med det, får smutsen sitta i för länge finns det risk för att salt, fukt och andra skadliga partiklar skadar fälgens yta över tid. Se därför till att rengöra dina fälgar innan däckbytet för ett snyggt resultat.  MrCAP erbjuder olika bilvårdsprodukter för fälgrengöring så att du enkelt och effektivt kan göra jobbet själv. Här finns exempelvis WheelCleaner som är anpassad för både lättmetall- och plåtfälgar. Produkten löser effektivt upp ingrodd och oljebaserad smuts och bromsdamm. Självklart är du också välkommen att lämna in bilen till oss för löpande underhåll inför eller efter ditt däckbyte. MrCAPs behandling QuickWash är en noggrann manuell exteriör biltvätt som inkluderar både fälgar och hjulhus.

Har du specifika frågor om däck?

Har du däckspecifika frågor hänvisar vi dig till våra samarbetsparter Euromaster som är experter på just däck. Euromaster erbjuder bilservice, däckskifte och försäljning av däck.

SE LIKNANDE ARTIKLAR

När höstlöven lägger sig på bilen bildas en gegga som etsar sig fast på lacken och lämnar fula märken

”Ett av de största problemen är när löven faller från träden och lägger sig på bilen. Då bildas en gegga som etsar sig fast i lacken”

Daniel Dorsch, bilförädlingstekniker på MrCAP, ger dig sina 3 bästa tips på hur du bäst ser efter din bil i höst.

”Det finns inga genvägar! Slarv i grundarbetet straffar sig i form av repor eller kvarvarande smuts”

MrCAP, experter på bilförädling, tipsar om hur du lättast får rent lacken utan att skada den.