ÄR DIN BIL REDO FÖR HÖSTEN?

TA DEL AV VÅRA 3 BÄSTA TIPS HÄR!

Den svenska hösten är vacker, men olycksbådande fuktig. Smuts, vägsalt, surt regn och andra orena partiklar ställer till problem för både dig och din bil. MrCAP, experter på bilförädling, ser till att guida dig rätt och tipsar här om hur du bäst förbereder dig och din bil på vad som komma skall. 

AV CAROLINE HJORTH ELFVING

MrCAP erbjuder premiumtjänster inom bilvård med allt från manuell biltvätt till heltäckande lackytbehandling och djupkemrengöring av din bilklädsel. Företaget etablerade sig i Sverige 1990 och i dag finns det ett 30-tal MrCAP-anläggningar runt om i landet. På MrCAP Stockholm City finns bilförädlingstekniker Daniel Dorsch med 8års erfarenhet i bagaget. Han kommer här att dela med sig av sina tre bästa tips på hur du bäst ser efter din bil i höst.

1. Skydda lacken

Genom att lackskydda bilen motverkar du att lacken påverkas negativt av höstens påfrestningar som exempelvis smuts, vägsalt och surt regn. Att skydda bilens lack är även en rekommendation från vissa biltillverkare för att bilens lackgaranti ska gälla, vid förekommande fall även bilens rostskyddsgaranti.

– Hösten är, för lackens skull, den bästa årstiden att lackskydda bilen. Ett av de största problemen är när löven faller från träden och lägger sig på bilen. Då bildas en gegga som etsar sig fast i lacken och lämnar fula märken, säger Daniel.

Den svenska hösten är vacker, men olycksbådande fuktig. Tre tips
Den svenska hösten är vacker, men olycksbådande fuktig
När höstlöven lägger sig på bilen bildas en gegga som etsar sig fast på lacken och lämnar fula märken
När höstlöven lägger sig på bilen bildas en gegga som etsar sig fast på lacken och lämnar fula märken

Val av lackskydd

Val av lackskydd bör inte göras utifrån vilken bil man har utan snarare utifrån vilket klimat man lever i och hur man brukar bilen. MrCAPs egenutvecklade lackskydd FormulaU är testat och framtaget i Sverige, efter våra väderförhållanden. Det kan därmed säkerställa maximalt skydd, hållbarhet och glans i vår svenska trafikmiljö.

– FormulaU ger lacken ett starkt skydd och gör att den ser fantastiskt ut, men framför allt blir den enklare att underhålla, säger Daniel.

2. Tvätta bilen ofta

Visst kan det kännas tråkigt att tvätta bilen under hösten och vintern när det oftast räcker med att köra några mil innan bilen blir smutsig igen. Men det är faktiskt under hösten och vintern som vi behöver tvätta bilen som mest eftersom smuts och vägsalt kan tära på lacken och skapa bestående skador.

-Självklart är det viktigt att rengöra bilen alla årstider, men framför allt på hösten. Då behöver vi motverka att det byggs upp lager av smuts som på sikt kan skada lacken. Man kan säga att vi behöver byta ut smutsen så ofta om möjligt. Sitter smutsen i för länge kan den oxidera vilket innebär att lacken kommer att se grå och trist ut. Vid kraftig oxidering avtar glansen avsevärt, berättar Daniel.

Manuell rengöring

Hemligheten bakom en grundlig och skonsam biltvätt grundar sig i ett noggrant utfört manuellt arbete. Allt för att undvika repor eller andra defekter som kan uppkomma vid maskinell rengöring.

MrCAP erbjuder ett brett sortiment att bilvårdsprodukter i premiumsegmentet som möjliggör ett professionellt utförande av bilvård på egen hand. Har du dock varken tid eller ork att tvätta bilen själv rekommenderar vi MrCAPs behandling WashAll som är en noggrann manuell rengöring av bilens exteriör och lättare uppfräschning av interiör. Bilen rengörs med särskilda miljöanpassade avfettnings- och rengöringsmedel på kaross, hjulhus och fälgar för att sedan tvättas med ett bilschampo som bibehåller lackens integritet, oavsett skydd.

-Det är en väldigt skonsam rengöring för bilen och lacken med extra fokus på detaljer. Vi lägger alltid extra tid på områden som man i vanliga fall inte tänker på att man ska göra rent, säger Daniel.

Daniel Dorsch, Bilförädlingstekniker på MrCAP Sthlm City
Daniel Dorsch, Bilförädlingstekniker på MrCAP Sthlm City
Mörka kvällar, regn och rusk försämrar sikten avsevärt under hösten
Mörka kvällar, regn och rusk försämrar sikten avsevärt under hösten

3. Se till att ha bra sikt

I takt med att vi går mot allt mörkare tider är det viktigt med en ren och klar vindruta för ökad trafiksäkerhet.

-När det börjar bli mörkare på kvällarna och man ofta har dålig sikt på grund av regn och rusk är det väldigt bra att förse bilens framruta med GlassShield. Den ger bättre sikt ur en säkerhetssynpunkt, säger Daniel.

MrCAPs långtidsverkande glasbehandling GlassShield fungerar extremt smuts- och vattenavvisande. Den ger bättre sikt och ökad trafiksäkerhet samtidigt som den reducerar behovet av torkblad, spolarvätska och att använda vindrutetorkarna vid körning. Det blir också enklare att avlägsna frost, snö och is från rutan.

SE LIKNANDE ARTIKLAR

”Det finns inga genvägar! Slarv i grundarbetet straffar sig i form av repor eller kvarvarande smuts”

MrCAP, experter på bilförädling, tipsar om hur du lättast får rent lacken utan att skada den.

Robin Angeria, Franchisetagare på MrCAP

”Det är nästan så att kunderna inte känner igen sin egen bil, det är som att de kan sätta sig i en helt ny bil”

Robin Angeria, Shop Manager på MrCAP, fördjupar oss i MrCAPs bästa behandlingar FormulaU och MasterTreatment.